lördag 24 december 2011

Julafton och välgörenhet

När vi vaknade idag sa Viggo, mamma idag ska jag träffa jultomten. Och det fick han senare på eftermiddagen. Vi började med en frukost hemma som vanligt. Under våran lilla palm i kruka hade vi lagt alla julklappar och Viggo kunde knappt vänta. Tillslut var det dax och Viggo fick vara tomtenisse och komma med klapparna som vi läste på. Han var överlycklig över sin katt som kunde gå och lysa med ögonen, alla bilarna i Bilar 1 och det bästa, en radiostyrd bil. Tyvärr slutade den radiostyrda bilen ganska snabbt i poolen... Senare på eftermiddagen hade den torkat och gick och köra igen som tur var.

Sen hade vi bestämt oss för att åka till Animal Welfare. Det är ett ställe som tar hand om sjuka och skadade djur, framförallt de djur som inte någon tar hand om. En tjej som arbetade där frivilligt mot husrum visade oss runt. Vi fick träffa jättesöta katter, men även några sjuka katter i bur, en som hade mist sitt öga, en annan som hade ett stort sår i magen. Viggo blev förälskad i en katt som kallades Batman.


Vi kom in på hundavdelningen och fick träffa helt underbara hundar, men även några skygga som blivit misshandlade. En hund hade fått kokande olja på sitt huvud, men var nu helt återställd och en glad kille, en annan hade fastnat i en fälla och fått amputera benet och en tredje hade blivit förgiftad via maten. Två kullar med valpar hade blivit övergivna för att deras mamma dött av okänd orsak. 



Det var många livsöden bland de stackars djuren, man förvånas vad människor kan göra mot de försvarslösa stackarna. Flera av hundarna hade blivit adopterade av människor som varit på Koh Lanta en längre tid och gick igenom ett vaccinationsprogram för att kunna åka med dem hem. Hela besöket blev en riktigt bra upplevlese. Att få se alla dessa hundar som nu mådde mycket bättre efter vad de hade gått igenom kändes fint. Vi lämnade en donation som ska kunna ta hand om ett djurs alla vaccinationer, mat och vård i ett halvår. Just nu hade de 11 katter och 21 hundar.

Vi tog en fika vid Long beach och tittade på alla våra kort och Viggo hade massor av frågor om de sjuka och skadade djuren som vi pratade om och förklarade så gott vi kunde. Efter en stund lekte han med alla sina bilar och vi andra satt försjunkna i något att läsa. Sally somnade i soffan :-). Efter en stund åkte vi hem och bytte om inför vårt svenska julbord på Black Pearl. 

På Black Pearl var det fullsatt. De hade dukat upp fint och gjort ett svenskt julbord av thailändska råvaror så gott de kunde och det var riktigt bra även om sillen tydligen inte var någon höjdare. Köttbullarna och framförallt osten, som vi saknar grymt mycket här, var fantastiskt god. Efter maten kom tomten och alla barnen var som förtrollade och satt och lyssnade på vad han sa. Han hade med sig ett paket till varje barn. Viggo vågade sig fram till tomten som satte honom i knät, men då ropade han förskräckt - Pappa! Tomten visste att Viggo ville ha en skällande hund, som kompis till hans katt, som han fått tidigare på dagen. Viggos ögon lyste av lycka.


På kvällen var vi hemma och tog det lugnt och lekte med alla julklappar. Vi handlade hem lite mat från Sawasdee och satt och mös ute på terassen. Vi konstaterade att denna julafton förmodligen blivit så bra som den kunnat bli för att vara i Thailand utan våra nära och kära, utan våra traditioner, utan snö och utan något av vårt vanliga julpynt. Det är första gången som vi känner att vi saknar Sverige. Viggo och Sally gick och la sig och jag och Henrik satt uppe en stund till. Nu är det snart natten och imorgon åker vi till Kuala Lumpur i fem dagar på våran visumresa. Det ser vi verkligen fram emot!

Dagens tanke: Att göra en god gärning på jul är något vi ska fortsätta med, det är en vinn-vinn situation för alla.







1 kommentar:

  1. God Jul! Det låter som om ni hade en fin julafton. Fint med Animal Wellfare, och det blir så konkret när man kan se vad ens pengar kan göra. Vi har i jul gett Unicef möjlighet att hjälpa lite fler- det känns väldigt bra. Ha en härlig resa! Kram!

    SvaraRadera