onsdag 22 februari 2012

Två världar i Bangkok

Igår var vi på Siam Ocean World, det största "Aquarium" (hittar inget bra ord) i sydostasien. Det var mycket fina fiskar, krabbor, maneter och det var verkligen stort. Men jag måste säga att vårt Universeum faktiskt är finare gjort. Vår regnskog är hundra gånger bättre! Sen är det en helt annan sak att gå på denna typ av aktivitet i en småstad jämfört med en stad som Bangkok. Det var skolklasser ÖVERALLT och de hade guider med megafoner och dåligt skränande ljud så det ekade i öronen hela tiden. Till och med Viggo gick och höll för öronen. Viggo gillade i alla fall alla djuren och de coola hajarna.

Efteråt fick vi vuxna gå en tur på Siam Paragon och då somnade barnen så lägligt. Ett överdådigt lyxigt shoppingmall så det kändes nästan löjligt. Det var stora ytor, dyra affärer och få människor. Fattar inte att det kan finnas underlag för denna typ av affärer någonstans någonsin. Jag blev bara irriterad och ville gå där ifrån och Henrik tyckte det var kul att titta på. Sen vaknade barnen och det blev genast gnäll såklart. Barnen skrek, vi skällde på barnen och på varandra och barnen skrek tillbaka. USCH! det slutade med en tidig middag så vi kunde åka hem till vårt härliga hotell.

Idag blev en mycket bättre dag! Vi bestämde oss för att åka till China Town och uppleva verkligheten. Det var verkligen helhäftigt. Det kokade inne i de smala gränderna. Det var varmt, osade konstig mat, vimlade av människor som sprang hit och dit, moppar och tuk-tukar som trängde sig igenom folkmassorna. Mitt i allt så sken många stressade människors ansikten upp när de såg Sally som glatt mötte deras blickar och Viggo som satt och låtsasflög med sina leksaksflygplan i vagnen. 

Sverige är verkligen landet mellanmjölk! Skillnaden mellan H&M och NK är inte speciellt stor, men skillnaden mellan de djupaste delarna av China Town och Siam Paragon är milsvid. Vilka klyftor det är i detta landet! Det finns garanterat många thailändare i Bangkok som aldrig satt sin fot i China Town och många thailändar i China Town som aldrig satt sin fot i Siam Paragon och ingen av dem har förmodligen intresse av varken det ena eller andra. Charmigt och sorgligt på samma gång! Hur som helst var det en fantastisk upplevelse att gå runt i China Town och se på spektaklet.

Tillslut tog vi en taxi till Siam Square där vi tog en lunch och fick barnen att somna, sen fick vi lite egen tid att gå runt i affärer. Det blev några Converse och annat smått och gott. När barnen vaknat gick vi och tog en fika på Milk +, en väldigt märklig kedja som finns överallt i Bangkok. Vi tänkte att det kunde passa Viggo som är helt tokig i mjölk. Det fanns mjölk i alla möjliga smaker och han valde äppelmjölk (som han inte gillade). Jag försökte köpa mjölk och en chokladkaka, men det låg i förpackning om 50 kakor och jag ville ju bara ha en. Deras engelska är ju helt hopplös så när jag frågade om de kunde ta ut en kaka så slutade det med att de serverade alla 50 kakorna på ett fat till mig... Suck! det kostade knappt något i alla fall.

Vi promenerade hem och det var inte det lättaste. Det är nästan omöjligt att ta sig fram i Bangkok med barnvagn. Det är uppbyggt med trappor överallt och går ut på att man ska åka Skytrain eller bil. För att åka Skytrain måste du gå i trappor. För att kunna gå över stora vägar finns inga övergångsställen utan du måste gå över gatan via trappor. Några gånger bar vi vagnarna upp och ner för trapporna, och thailändarna är ju vänliga själar, så vi fick hjälp varje gång. Tillslut tröttnade vi och frågade en trafikpolis om vi kunde gå över vägen. Det gick också bra, han gick ut i vägen och stoppade alla bilar så kom vi över. Det var ju nästan smidigare. Otroligt mycket moppar, tuk-tuks och bilar, en helt galen stad!

Efter välbehövligt bad på rummet och lite ompackning för att klara vikten på flyget, så gjorde vi oss i ordning för kvällen. Det blev en middag på vårt mysiga hotell. En riktig gourmetmiddag med tomat och mozzarellasallad, canelloni och en grym chokladsufflé, allt serverat på bästa och vackraste sätt. De är ju så himla goa och personliga på detta hotellet. De ställde upp sig för ett fint kort i köket för mig. Egentligen stod jag och väntade på att de skulle flambera något så jag kunde ta ett häftigt kort, men när de såg mig med kameran så ville de så gärna vara till lags såklart.

Detta var vår sista kväll i detta fantastiska och vänliga land! Jag tror inte det finns något bättre land i världen faktiskt, så tänkte jag inte om Thailand innan våra fyra månader här. Det är oerhört fattigt och har stora klyftor, även infrastrukturen är usel på sina ställen i landet, men ingentign går upp emot människorna här, de är det bästa folket jag någonsin mött och jag ska verkligen ta med mig deras mentalitet och sätt att vara så mycket jag kan. Vi kommer sakna Thailand massor och har många underbara minnen härifrån. Och vi kommer absolut att återvända. Lovely crazy lazy Thailand! 

Dagens tanke: Lilla Sverige känns så oerhört litet och tillrättalagt i vår enorma, verkliga och lite farliga värld.  





 













2 kommentarer:

  1. Vi hälsar på Klas på universeum i april! Då får Viggo se hajarna nära :)

    SvaraRadera

  2. **************************************

    Hej thailandsresenär

    Du som åker på flygresa till Thailand eller liknande resmål, vet du att du gör något av det absolut värsta mot klimatet som en vanlig privatperson kan göra? Du är vad som i dagligt tal brukar kallas ett miljösvin. Det spelar ingen roll hur många Earth hour du är med i, hur fin miljöbil du kör eller hur duktig du är på att sopsortera. Det är ändå så gott som omöjligt att kompensera för en flygresa till Thailand eller liknande resmål.

    Att delta i Earth hour, som många tror är en miljöinsats, minskar för ett typiskt hushåll koldioxidutsläppen med ca 14,7 gram. Ett enda flygplan till och från Thailand en enda gång släpper ut flera hundra ton koldioxid. Räknat per familj bir det 9,4 ton. Eller cirka 639 000 stycken earth hour.

    Vill du ta ansvar för klimatet? Gör en enkel insats genom att sprida denna korta text vidare!

    **************************************

    SvaraRadera